Ildikó en Maarten bij RTL4

Ildik met Dominic web

Vanaf zondag 7 december zendt RTL 4 Het Orkest Van Nederland uit. RTL 4 begeeft zich met dit programma voor het eerst op klassiek terrein, waarin de unieke muzikale zoektocht naar een 65-koppig tellend amateurorkest centraal staat. Aan het programma doen ook twee muzikanten van Harmonie Eendracht Meijel mee.Ildiko met Dominic Seldis

Ildikó met DominicMaarten Theulen en Ildikó Schermann werden op het programma geattendeerd bij het Philips Symfonie Orkest waar beiden spelen. Ildikó: "Het orkest was door het programma aangeschreven en ik zag dat het een programma met Dominic Seldis is, hij is mijn voorbeeld als contrabassist. Er zou ook een masterclass met hem zijn, een groot feest voor de bassen!"

Ildikó Schermann begon op haar zesde met vioolspelen. Komend uit een muzikale familie, speelde ze jarenlang in het Amersfoorts Jeugd Orkest. Rond haar twintigste stapte ze over naar de contrabas. Na jaren les in Amersfoort kwam Ildikó vrij snel terecht in het Philips Symfonie Orkest, waar ze volgend jaar 20 jaar speelt. Ildikó speelt daarnaast bij Harmonie Eendracht in Meijel en valt regelmatig bij andere orkesten en kleinere ensembles in.

Maarten Theulen speelt vanaf zijn tiende hoorn. Hij begon bij de fanfare van Meerlo, speelde in zijn studententijd bij Sophia's Vereeniging (Loon op Zand) en het Nederlands Studenten Orkest. Hij is vaste hoornist in het PSO in Eindhoven en bij Harmonie Eendracht Meijel.

De audities en masterclasses zijn inmiddels achter de rug. Hoe ging dat? Ildikó: "Het lange wachten bij de audities werd afgewisseld met interviews, lastig qua concentratie. We moesten om 13.00u al aanwezig zijn, pas om 17.00u kon ik gaan inspelen, in een kamer met een trompettist, een hoornist en twee zangers. Daarna moesten we in de rij voor de auditie, een aantal keer in- en uitlopen voor de camera, en toen de eigenlijke auditie. Het was een gezellige dag, de meeste mensen die wij gezien hebben zijn echt serieuze kandidaten. De masterclasses waren zoals verwacht erg inspirerend!" Maarten is altijd wel in voor een auditie en ging graag mee. Ildikó: "Voor mij een grote steun, want ik doe niet graag auditie. Hij hoefde overigens nauwelijks te wachten, want hij was om half drie al klaar met zijn auditie en kreeg een ticket voor een gouden stoel."

Het programma Het Orkest van Nederland is elke zondagavond te zien bij RTL4, om 20.00u. De live-uitzending met het concert in Het Concertgebouw is op 22 december.