Harmonieorkest

Harmonie Eendracht Meijel is opgericht op 19 november 1919 en bestaat momenteel uit ca. 65 muzikanten. Op het moment dat in 1977 de jonge dirigent Henri Adams het orkest gaat leiden, speelt Harmonie Eendracht in de afdeling uitmuntendheid. Er start een periode die zich nauwelijks laat omschrijven: zeven maal de hoogste waardering op het Peeltoernooi, drie concoursdeelnames met promotie, Limburgs kampioen en een lands-kampioenschap binnen 10 jaar.

Begin 1989 besluit Henri Adams zijn carrière voort te zetten in Spanje, waarbij hij zorgt voor een goede opvolger: Jos van de Braak. Samen met het korps promoveert hij in 1989 naar de Superieure afdeling en wordt begin 1990 ook nog eens landskampioen in de Ere afdeling. Jos werkt hard met de muzikanten en wil ook leuke concerten neerzetten. Gedenkwaardig zijn de concerten met Lee Towers in 1994 als onderdeel van de jubileumfeesten voor het 75-jarig bestaan. Tijdens dit evenement ontvangt Harmonie Eendracht de Koninklijke Erepenning waarop men nog steeds zeer trots is. In 1997 is er weer een bijzonder Galaconcert samen met Marco Bakker.

In 1999 verlaat Jos van de Braak Meijel en volgt Stefan Outjers hem op. Wederom een jonge dirigent die ambitieus met het orkest aan de slag gaat. Niet zonder resultaat, getuige de Bondsconcoursdeelnames in 2000 en in 2005 in de 1e Divisie: beide malen een 1e prijs met lof der Jury. Men is echter niet alleen gefocussed op concoursdeelname; Stefan en zijn muzikanten willen graag leuke concerten neerzetten. Optredens in het eigen dorp en in de regio moeten een leuk programma kennen en op een hoog niveau uitgevoerd worden. Men is er tenslotte toch voor de gemeenschap en muziek dient er te zijn voor iedereen.

Na 10 jaar, in 2009, wordt in Bert van Cruchten de opvolger gevonden van de vertrekkende Stefan Outjers. Na een kortdurende samenwerking, gaat harmonie Eendracht in het jaar 2010 verder onder leiding van     Frank Steeghs.