“Zeer goed”
is de waardering van de jury van het Peeltoernooi voor het optreden van Harmonie Eendracht in 2004.

De hoogste afdeling voor harmonieën is door Eendracht Meijel in 1994 bereikt, de wimpels en vanen van Limburgse en Nationale Kampioenschappen sieren de drapeau van deze harmonie uit het Peeldorp Meijel. De jongeren dringen om in het grote korps mee te mogen spelen, al is het maar tijdens een carnavals- of zomerconcert.
Hoog muzikaal niveau in een prima vereniging met een jeugdkorps, een SeniorenOrkest Meijel e.o., een korps in de 1e Divisie (de oude Superieure Afdeling), een uitgebreide vrijwilligersgroep om jeugd te begeleiden, archieven te ordenen, activiteiten (ook financiële) te verzorgen, enz.

Hebben de oprichters dat 85 jaar geleden voor ogen gehad?
Kastelein en hotelhouder Louis Meulemans die in februari 1919 een muziekvereniging naast zijn toneelvereniging wil of oud-burgemeester Boerenkoning Jan Truijen die zich, anders dan de gemeenteraad op dat moment, onmiddellijk bij de hotelhouder aansluit en zegt: “We moeten een fanfare hebben tot opluistering onzer feesten, we moeten bij het volk liefde tot de muziek zien op te wekken. Wat in andere dorpen mogelijk is, zal in Meijel niet mislukken.”

Er volgt in augustus 1919 tijdens een muziekfeest met tien harmonieën en fanfares een vliegende start, op dat moment met stevige ondersteuning van de dorps-bestuurders.

Twee maanden collecteren en er zijn voldoende instrumenten om van start te gaan onder leiding van instructeur Van Leeuwen, kapelmeester 2e Infanterie Reg. Venlo, die de Neerkantse onderwijzer Sevens als directeur begeleidt. In 1921 neemt de Meijelse schoenmaker en musicus pur sang J.C. Vaes, na een korte maar intensieve opleiding in Thorn, Tegelen en Roermond, de muzikale leiding over. Hij houdt die tot 1953 en leidt in die periode ook de nieuwe muzikanten op, zomaar in zijn werkplaats.

Na promoties in 1922, 1923 en 1925 belandt de Fanfare Eendracht in 1927 in de Afdeling Uitmuntend, een iets te hoge greep in zo’n korte tijd. Maar vanaf het begin is de muziekvereniging een graag geziene kracht in het agrari-sche dorp midden tussen de turf. Burgemeesters en andere notabelen zijn er lid van, er worden serenades bij gouden bruiloften en bijzondere gelegenheden verzorgd en muziekfeesten in de openlucht georganiseerd, optochten en processies worden van muziek voorzien en neomisten van huis afgehaald.

Vele keren per jaar trekt de fanfare uit, tot de Tweede Wereldoorlog tot rust dwingt.
Na die oorlog, die vooral in 1944 Meijel verwoest, staat het korps weer op, met leden van voorheen en jongeren uit hun families, met op de Heibloem geleende instrumenten en met een enorme inzet van de Meijelsen om weer eigen instrumenten te kunnen kopen.

Dan verandert het muzikale karakter van de vereniging enigszins, want in 1947 wordt de fanfare omgezet naar harmonie. Ook het uiterlijk van de groep ondergaat wijzigingen: rond 1960 lopen voorop dragers met twee schellenbomen en een nieuw vaandel, daarachter komt in 1963 een drumband en de uniformpetten van het korps worden in 1964 vervangen door volledige uniformen. Bovendien wordt de opleiding steeds meer ‘uitbesteed’, eerst aan de Weerter Muziekschool en vanaf 1973 aan Kreato uit Thorn.

De concerten en serenades blijven, evenals muzikale klanken bij communiefeesten en in carnavalsoptocht, maar de jongere muzikanten hebben vandaag geen weet meer van het afhalen van neomisten (het laatst in 1965) of van processiemarsen (laatste Sacraments-processie in 1978).

Zij hebben er ook nauwelijks weet van, dat op het Alexanderplein voor de harmonie vele jaren in een te tochtige hoek de oude stadskiosk uit Eindhoven heeft gestaan. Nu zijn er Oudejaarsconcerten, Zomerconcerten, Carnavalsconcerten of bijzondere concerten met o.a. Lee Towers en Marco Bakker.

Dirigenten als Math van Dooren, Henri Adams, Jos van der Braak en Stefan Outjers hebben de oude muzikale lijn steeds verder omhoog kunnen brengen, door veel (groeps)repetities en deelnames aan concoursen en toernooien.

En steeds is er het harde werken om de benodigde gelden te krijgen voor het steeds uitgebreider instrumentarium, voor de opleiding van jongeren en voor de aanpassing van uniformen. Voor een muziekkorps zonder eigen gebouw helaas is dat moeilijk. De Beierse Avonden, de kienavonden, de Wielerzesdaagsen en Boerenbruiloften zijn inmiddels vervangen door de verzorging van garderobes en schilderwerkzaamheden, door de organisatie van de Meijelse Avondjaarmarkt en door een jaarlijkse donateursactie/loterij, enz.

Hard werken in modern teamverband en van harte goede muziek maken, zodat de oprichters uit 1919 trots van boven kunnen kijken naar een jeugdkorps, een SeniorenOrkest Meijel e.o. en een Muziekkorps, die met een gerust en muzikaal hart de toekomst van Meijel en het concoursjaar 2005 in gaan.